Wat is hielspoor?

Blog van onze podotherapeut: R.H. (Romy) van Heeswijck

 Wat is hielspoor en hoe kom je er vanaf? Als mensen last hebben van pijn onder de hiel wordt al snel gesproken over hielspoor. Medisch gezien is dit niet altijd helemaal juist: Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Als er tijdens lopen continu teveel rek op de onderste pees wordt gezet gaat het bot uiteindelijk een kalkafzetting aanmaken. Dit noemen we in de volksmond hielspoor. Deze verkalking is alleen waarneembaar op röntgen foto’s of met een echo. Deze verkalking hoeft lang niet altijd de hielpijn te veroorzaken. In veel gevallen wordt er onterecht gesproken over hielspoor terwijl er vaak een peesplaatontsteking aanwezig is. Of wel fasciitis plantaris. Een peesplaatontsteking waarmee te lang wordt doorgelopen kan uiteindelijk resulteren in een hielspoor.

Wat kan je doen aan een peesplaatontsteking of hielspoor? De eerste stap bij een pijnlijke hiel is een bezoek aan de podotherapeut. De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en zal deze zo ver mogelijk corrigeren naar een neutraalstand. Een scheefstand van de voet kan bepaalde delen van de voet teveel belasten waarvoor pijnklachten ontstaan. Bij een peesplaatontsteking is het van belang dat de natuurlijke voetboog wordt hersteld zodat de pees die onder de voet loopt genoeg kan rusten. Dit wordt gedaan door middel van een op maat gemaakt zooltje. Mocht er onder de voet na het dragen van de zolen nog een pijnpunt blijven irriteren, kan er een echo of röntgen worden gemaakt. Als daar een kalkafzetting op gesignaleerd wordt kan deze door middel van shockwave therapie worden verpulverd.

Wat kun je thuis doen? De pees die onder je voet loop is een van de minst doorbloede delen van ons lichaam. Kijk je vriend of vriendin dus maar even lief aan, want voetmassage van je partner kan wonderen doen! Vriendin of vriendlief geen zin? Dan is de tennisbal je beste optie. Om de bloedsdoorloop te stimuleren kun je met de voet over een tennisbal rollen en de voet masseren met het balletje.