Hallux valgus

Blog van onze podotherapeut: R.H. (Romy) van Heeswijck

Hallux valgus

 Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus wil eigenlijk zeggen dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat. De grote steen staat in een scheefstand naar binnen waardoor en aan de binnenzijde van de voet een vervelende bobbel ontstaat. In ernstige gevallen staat de nagel van de teen naar binnen gedraaid.

 Hoe ontstaat een hallux valgus?

Het is niet helemaal duidelijk wat de directe oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van te smalle schoenen of hoge hakken bij het ontstaan van een hallux valgus. Tevens kan een afwijkende voetstand de scheefstand doen toenemen.

Pijnklachten bij een hallux valgus

Afhankelijk van de ernst van de scheefstand hebben mensen meer of minder pijnklachten. Naarmate de teen schever staat, ervaren de meeste mensen meer pijn. Door de scheefstand ontstaat aan de binnenkant van de voet een bult ofwel bunion, welke voor zeer veel pijnklachten kan zorgen. Ook kan als gevolg van de scheefstand de gehele voorvoet pijnlijker worden. Tenslotte kunnen er als gevolg van de scheefstand ook andere voetklachten ontwikkelen.

Wat te doen aan een hallux valgus?

Stap één bij een hallux valgus is ervoor zorgen dat er weinig druk op de bunion komt. Het dragen van schoenen die bij de voorvoet ruim genoeg zijn is erg belangrijk. Let hierbij op dat er geen stiksels en naden lopen ter hoogte van de grote teen. Daarnaast is het verstandig te voet door middel van een zooltherapie te corrigeren. Meestal zakt de voet wat naar binnen waardoor de grote teen wil draaien. Door de voet te corrigeren naar een neutraalstand kan de ontwikkeling van de hallux valgus worden geremd.

Mocht u nog vragen hebben aangaande een hallux valgus dan kunt u altijd even vrijblijvend binnenlopen bij onze winkel en praktijk voor podotherapie in Den Haag. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Daarnaast zijn er genoeg leuke schoenen te vinden bij een hallux klacht.