Achillespeesklachten
Heb je pijn aan je achillespees en ervaar je pijn of stijfheid na rust dan kan het zijn dat je jouw achillespees hebt overbelast.
Achillespees klachten ontstaan vaak als gevolg van een tijdelijke of langdurige overbelasting, met name bij sporters. Tijdens deze overbelasting is er sprake van een te grote spanning op de achillespees waardoor deze geïrriteerd raakt en zelfs kan gaan ontsteken. Pijnklachten die optreden kunnen vaak een zeurende en trekkende pijn veroorzaken aan de achterzijde van het onderbeen rondom de hiel.
Anatomie:
De achillespees hecht zicht aan aan de achterzijde van de hiel. De achillespees krijgt tijdens sport veel krachten te verwerken en is daarom erg kwetsbaar voor het krijgen van een blessure. De achillespees zorg met name voor een goed looppatroon en bewegingen zoals springen, afzetten en op tenen lopen. Verkeerde schoenen, overbelastingen tijdens sport of een standsafwijking van de voeten kunnen een oorzaak zijn van een overbelaste en pijnlijke achillespees.
Schoeisel:
Naast sporters kunnen vrouwen die vaak hoge hakken dragen ook last krijgen van de achillespees. De achillespees en spieren (peesplaat/kuitspieren) worden korter omdat het hielbeen niet op de grond gezet wordt en er een tenenstand ontstaat. Het overgaan op plattere schoenen kan een probleem zijn voor de achillespees. Vooral na langdurig dragen van hoge hakken kan de overgang als belastend ervaren worden.
Tijdens het kopen van schoenen is het van belang schoeisel te kiezen met een normale of iets hogere hielheffing. Dit zorgt ervoor dat de achillespees minder op spanning komt te staan. Verder is het van belang dat het contrefort (hielstuk schoen) stevig genoeg is zodat het hielbeen goed ondersteund wordt en een lichte standsafwijking tegen gaat. In de schoenwinkel wordt er, in het geval van klachten aan de achillespees, gekeken naar de beste opties schoenen. De achillespees moet tenslotte zo min mogelijk overbelast of geïrriteerd raken.
Podotherapeut:
Daarnaast kan jouw voetstand en manier van lopen een risicofactor zijn. Als de voet teveel naar binnen kantelt ontstaat er teveel spanning op de kuitspier en de achillespees. Dit kan snel lijden tot een overbelastingklacht. Is dit bij jou het geval dan kan een afspraak bij de podotherapeut je helpen. De therapie zal waarschijnlijk bestaan uit een podotherapeutische zool en oefeningen voor thuis. Uiteraard is het naast de standcorrectie, doormiddel van de zooltjes, ook belangrijk dat je ervoor zorgt goede schoenen aan te schaffen. Bovendien is rust nemen én minder staan of lopen ook sterk aan te raden. Pas jouw werk en trainingsschema aan op de belastbaarheid van de achillespees. Ook hierbij kan de podotherapeut helpen en adviseren. Dit kan eventueel in combinatie met jouw fysiotherapeut of manueeltherapeut die tevens aanvullende behandelingen kunnen toepassen om de genezing te bevorderen.