Morbus sever bij kinderen

Morbus Sever, oftewel apophysitis calcaneï, is een veelvoorkomende blessure die vooral voorkomt bij actieve kinderen tussen de leeftijd van 8 en 15 jaar. Het is een aandoening waarbij er sprake is van ontsteking of irritatie van de groeischijf van de calcaneus. Dit type blessure wordt vaak veroorzaakt door overmatige druk op de hiel, met name tijdens sportieve activiteiten die veel springen of rennen vereisen, zoals hockey, voetbal, volleybal of basketbal. Symptomen van Morbus Sever zijn pijn, zwelling en gevoeligheid aan de achterkant van de hiel, vooral tijdens het lopen, rennen of springen. Rust, koude kompressen, podotherapie/fysiotherapie en het verminderen van de activiteiten die de blessure veroorzaken, zijn vaak effectieve behandelingen voor deze blessure.

Diagnostiek

De diagnose van Morbus Sever wordt meestal gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het klinisch beeld en het lichamelijk onderzoek. Er zijn echter verschillende aanvullende diagnostische tests die kunnen worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen of andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Deze tests omvatten:

Röntgenfoto’s: Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om de botstructuur van de hiel te bekijken. Dit kan helpen om te bevestigen of er sprake is van Morbus Sever en om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.
Botscan: Een botscan kan worden gebruikt om de botgroei en bloedtoevoer naar het gebied van de hiel te beoordelen. MRI (magnetische resonantie beeldvorming): MRI-scans kunnen worden gebruikt om de zachte weefsels rond de hiel, inclusief de groeischijf, te onderzoeken.

Echografie: Echografie kan worden gebruikt om de zachte weefsels rond de hiel te onderzoeken, inclusief de groeischijf. (Liem, 2014)

Podotherapeutische behandelmogelijkhede

Zooltherapie

Zooltjes: De podotherapeut maakt op maat gemaakte zooltjes op basis van een voetscan.

Oefeningen

Het is belangrijk om de voeten en hiel niet te overbelasten en de symptomen niet te verergeren.

Rekoefeningen: Het regelmatig rekken van de kuitspieren kan helpen om de spanning op de hiel te verminderen. Sta met de handen tegen de muur en één been naar voren en het andere been naar achteren. Houd de achterste hiel op de grond en buig het voorste been totdat u een lichte rek in de kuit voelt. Houd deze positie 20-30 seconden vast en herhaal dit aan de andere kant.

Aanvullende behandelmogelijkheden (pijn verlichting)

Koud kompres: IJs op de hiel kan helpen om de pijn te verminderen. Wikkel een ijszak in een handdoek en leg het op de hiel gedurende 10-15 minuten, en herhaal dit 2 tot 3 keer

Activiteit: Het verminderen van de intensiteit en frequentie van sport/activiteiten die pijn veroorzaken. Daarnaast kan de hiel ontlasten helpen om de symptomen te verminderen.

Schoenadvies: Het dragen van adequaat schoeisel met stevig contrefort. (Breedeveld, 2022)

Prognose

De prognose voor Morbus Sever is meestal gunstig. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf, zonder blijvende schade, zodra het kind stopt met de activiteiten die de aandoening veroorzaken en rust neemt om te genezen. Dit kan echter enkele weken tot enkele maanden duren. Een goede zooltherapie en rekoefeningen zijn goede ondersteuning voor het herstel.

Als het kind volledig is hersteld van Morbus Sever, kan het geleidelijk beginnen met het opbouwen van zijn of haar sportactiviteiten. Het is belangrijk om dit geleidelijk te doen en te luisteren naar het lichaam om overbelasting te voorkomen. Een actieve rol van de ouders is belangrijk, luister goed naar het kind. (Breedeveld, 2022)